Érdemes külön figyelmet szánnod a csapatod hangulatára, amikor a fejlesztésről gondolkodsz. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a legtöbb ember élvezi, ha pezsgő, vidám, örülni tudó csapatban dolgozik. Magabiztosabb, lendületesebb, energikusabb és kreatívabb lesz. Szeret bemenni dolgozni és jókedvűen is megy haza. Ráadásul egy ilyen csapatnak igen erős a vonzereje – ami most, amikor sokan mennek külföldre dolgozni, és kezd hiány lenni a jól képzett szakemberekből, egyre fontosabb szempont. Hogyan lehet megtanulni örülni, és mit tudsz tenni azért vezetőként, HR-esként, hogy megtanulja ezt a csapatod is?

Néhány egyszerű módszerrel megtanulhatsz örülni, azaz megerősítheted az örömre való készségedet, valamint apró, de nagy hatást elérő praktikákkal csapatodat is boldogabbá teheted, amivel növeled a munkakedvüket és így a hatékonyságukat is – win-win szituáció.

Hogyan erősíthető meg az örömkészség?

Keresd az örömöt, ne várj tétlenül!

Ha tudatosan törekszel arra, hogy keresd, a környezeted ingerei közül mi okoz örömöt – és mindegy, hogy ez a bárányfelhők nézése vagy egy kolléga őszinte mosolya – akkor két legyet is ütsz egy csapásra:

  • Kialakul, majd automatikussá válik az örömkereső figyelem.
  • Örömhormont termelsz – ha csak néhány pillanatig, percig is -, ami hosszú távon jó hangulatot okoz. Úgy az öröm is könnyebben jön.

Találd meg a sötét szűrőidet, és állítsd színesre!

Jó tudnod, hogy az érzékelés és az észlelés két szempontból is “csal”:

  • Számos dolog tudattalan bennünk. Elsősorban a gyakori, régi tapasztalataink okoznak örömöt blokkoló érzékelési és észlelési hibát. Például, ha mindig arra kaptunk visszajelzést, hogy miben hibáztunk, akkor megtanuljuk, hogy ezt kell figyelni. És hibát mindig találunk, ha azt keressük.  
  • A minket érő ezernyi ingerből leszűrt információk az amygdala nevű szervünkbe kerülnek, ahol az alapérzelmek – például az öröm, a harag és a félelem – keletkeznek. Annak megfelelően, hogy mit érez az amygdala, keressük tovább az alapérzelem forrását. Például, ha félelem keletkezik bennünk, akkor hajlamosak vagyunk egyre több ijesztő jelet felfedezni.

Ha felismered, hogy a tudattalanul ható régi tapasztalatok hogyan változtatják meg a működésed, akkor már tudsz rá külön figyelni. Önmagában ettől reálisabbá válik az érzékelés és az észlelés, és egyre szabadabbá válik az út az örömet hozó dolgok számára is.

Tanulj meg megnyugodni!

Számos olyan módszer és technika van, ami akkor is segít megnyugodni, ha az amygdalában erős félelem vagy harag van. Ha legalább egy ilyen eszköz a birtokodban van, már háromszorosan is tettél önmagadért, az öröm lehetőségéért. Egyrészt tudod, hogy Te irányítod, aktuálisan mit érezz. Másrészt elkerülöd, hogy első ijedtségedben vagy haragodban olyat cselekedj, amit később megbánsz.  Harmadrészt úgy hat, mint az éjjeli szekrényen lévő altató. Bármikor beveheted, ezért nem félsz attól, hogy mi lesz, ha nem tudsz majd elaludni. A tudat, hogy van, nyugalmat ad.

Íme, két hatékony módszer, ami segít megnyugodni:

  • Az autogén tréning vagy a meditáció egyszerű, bármikor használható technikákat tanít. Ezekben a módszerekben közös, hogy a figyelmedet tudatosan olyan dolgokra irányítod, ami megnyugvást, ellazulást idéz elő. Mindezt rövid idő alatt elsajátíthatod, és kiválaszthatod a számodra leghasznosabb eszközt.
  • Hasznos, ha van pár előkészített mondatod arra, hogy időt nyerj a megnyugvásra. Az előre átgondolás azért fontos, mert erős érzelmi felindulásban már nehéz ilyeneket kitalálni. Ezek a mondatok a helyzetből való átmeneti kilépést teszik lehetővé. Például: “Öt perc szünetre van most szükségem, mert szeretnék szusszanni egyet/inni egy kávét.” Vagy “Ez most úgy meghökkentett, hogy át akarom gondolni, mielőtt válaszolok.”  

Mit tudsz tenni vezetőként azért, hogy jókedvű legyen a csapatod?

Most tekintsünk el azoktól a fejlesztésektől, amelyek a stressz forrásait kezelik – mindegy, hogy ez az elemzőkészség gyengesége, alárendelődés miatti túlterhelődés vagy a vezetővel való konfliktusos kapcsolat, hiszen ezekről már írtam Neked korábban. Nézzük kizárólag azt, hogy vezetőként mit tehetsz a munkatársaid öröméért és az öröm következtében is kialakuló jó csapathangulatért. Mert tudsz tenni, mégpedig nem is keveset.

Ahhoz képest, hogy ez talán a leghálásabb, és szinte biztosan gyorsan megtérülő törekvés lehetne a vezetők részéről, kevesen élnek vele. Talán mert nem tűnik professzionálisnak vagy tekintélyesnek ilyen dolgokkal foglalkozni – pedig megéri.

Néhány lehetőség a sok közül:

Érd el, hogy nevessenek!

Erre számos lehetőséged kínálkozik. Például, ha egy vicces youtube videót keresel minden reggelre, vidám napot kívánva a munkatársaidnak, akkor jó energiákkal indulnak neki a feladataiknak. Ráadásul előbb-utóbb megtanulják, hogy örömmel nézzenek rá a reggeli e-mailjeikre. Sőt, várhatóan ők is kezdik megosztani saját kedvenceiket, azaz törődni kezdenek egymással. Igen, elmegy majd 10-15 perc látszólag feleslegesen, de micsoda energiákat kapsz érte! Ráadásul ez semmibe sem kerül.

Okozz kellemes meglepetéseket!

A legtöbb embernek a meglepetésekhez és az ajándékhoz az öröm érzete társul. Használd ezt ki! Nem kell ennek nagy dolognak lennie: pár névre szóló muffin, fejenként egy pár pöttyös zokni – mindegy, csak ne legyen kiszámítható, mint a születésnapi torta.  A lényeg, hogy azt érezzék, külön is gondolsz rájuk és törekszel rá, hogy örüljenek.

Kérdezz rá az örömet jelentő dologra!

Ha azt kérdezed például, hogy mi volt a tapasztalata egy adott munka elvégzéséről, az nagyon általános. Ha azt kérdezed, milyen problémái akadtak menet közben, akkor a negatívumokra fókuszál. Ha viszont azt, hogy a feladat melyik része okozta számára a legnagyobb örömet, akkor ez lesz a keresés központi eleme. És sok dolog változik majd: örömmel beszél a munkájáról, megtudod, hogy milyen munkákat érdemes adni neki, mert azt szereti csinálni. Ráadásul kevésbé fog tartani a későbbi kérdéseidtől, mert a jó érzés kellemes nyomot hagyott benne.    

Konkrétumokért mondj köszönetet!

A legtöbben örülünk, ha megköszönik azt, amit csináltunk. És bár egy udvarias köszönöm is jobb, mint a semmilyen, mégsincs olyan hatása, mintha pontosan elmondod, hogy miért mondasz köszönetet. Ezzel egyrészt pontos visszajelzést adsz kollégádnak, hogy mi a jó abban, amit csinált. Másrészt jó, ha tudja, hogy a magas minőségű munkavégzés vezetője számára hozzáadott értéket képvisel. Harmadrészt örömet okozol a dicsérettel, ez pedig az örömkereső tevékenység miatt ismétlésre ösztönzi majd kollégádat. Például: “Köszönöm, hogy ilyen pontosan vezeted az adminisztrációt, nagyon nyugodttá tesz, hogy ilyen lelkiismeretesen végzed a munkád.”

Segítsd őket olyan fejlesztésekkel, ami az életük minőségét javítja!

Az örömkészség növekedését segítő tréningek arra fókuszálnak, hogy az érzelmek alakíthatóak vagy szabályozhatóak legyenek. A lényegük, hogy segítsenek lebontani azokat az akadályokat, amelyek az öröm és jó hangulat gátjai, valamint átformálhatóvá és elengedhetővé teszik a félelmet és a haragot. Olyan technikákat tanítanak, amelyekkel a megterhelő érzelmek átmenetileg kordában tarthatók, mintha rácsuknánk egy ajtót, hogy majd később foglalkozunk vele.  

Hogyan tud a Selfmapping segíteni Neked mindezekben?

A Selfmapping számos faktora méri az örömkészséget és a jó légkör alakulását befolyásoló tényezőket. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

Örömszintet emelő faktorok: például munkaszeretet, örömet adó családi és munkahelyi kapcsolatok, humorérzék, önbizalom, önmotiválás, pozitív gondolkozás.

Öröm kialakulásának gátjai: például továbblendülés nehézsége, ami a folyamatos őrlődést fenntartja, az alacsony szintű érzelmi-indulati kontroll és frusztrációtűrés, bizalmatlanság, negatív gondolkozás.

A Selfmapping felméri azt is, hogy a csapat jó hangulatú összetartását erősítő vagy gyengítő tényezők milyen szinten vannak jelen – mint a személyközi érzékenység, a sokszínűség értékelése, a bevonás vagy mások motiválásának képessége. A felmérés alapján célzottan tudod fejleszteni a saját vezetői eszköztárad vagy a csoportot.

Amennyiben szeretnél több információt kapni a Selfmappingről vagy szívesen kipróbálnád, kattints IDE.

Ha érdekel olyan tréning, amelynek az érzelem szabályozása a célja, akkor IDE kattintva kaphatsz bővebb tájékoztatást róla.

Az online tesztoldalra kizárólag a Szakmai Műhely résztvevői tudnak belépni.

 

Kérjük, jelezze a program szakmai vezetőjének vizsgázási igényét vagy írjon az info@selfmapping.com email címre üzenetet. Elküldjük Önnek a belépési adatokat.