Aki rendszeres olvasója a Selfmapping cikkeinek, talán már meg is tanulta kívülről idézni a stressz definícióját: a stressz nem más, mint a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. A stressz kérdéskörével eddig is sokat foglalkoztunk: felhívtuk a figyelmet arra, hogy a vezető halálokok kiváltója, megmutattuk, hogy néha jó is lehet, most pedig azt vizsgáljuk, milyen tevékenység illik alacsony, és milyen a magas stressz-szinthez.

Lásd vendégül, de ne kínáld kiadó szobával!

Ha nem rutinszerűen jelentkező feladattal, hanem kisebb-nagyobb kihívással nézünk szembe, szervezetünk stressz-szintje megemelkedik. Ez rövid távon még hasznunkra is válhat, hiszen olyan izgalommal tölt el minket, amiből energiát meríthetünk. De meglehetősen bosszantó vendéggé válik a stressz, ha nem kíván távozni az este közeledtével, hanem hosszú időre berendezkedik nálunk és a mindennapjaink részévé válik. Ha nem foglalkozunk vele, hamar észrevehetjük magunkon a korábbi cikkünkben írt kellemetlen tüneteket, a kiégéstől az egészen komoly egészségügyi problémákig.

Ha ellazulsz, tiéd lehet a Bölcsek Köve

Harry Potter rajongói biztosan emlékeznek még az első részben felbukkanó ördöghurok nevű növényre, amely rabul ejtette a történet három főszereplőjét, és csak egyiküknek jutott eszébe, hogy akkor szabadulhatnak a fojtogató szorításból, ha ellazulnak. Miután abbahagyták a kapálózást és jajveszékelést a csapdaként állított növény elengedte őket, így tovább folytathatták a harcot a Bölcsek Kövéért. Ha már kiismertük, rájövünk, hogy a stressz is hasonlóképpen viselkedik. Ha ellazulunk szervezetünk képes újra feltölteni a lemerült akkumulátorokat és regenerálódik. Ha még jobban belefeszülünk, csak még inkább fojtogat.

Egyeztesd, mint az igeidőket!

Tegyük fel, hogy az előbbi bekezdés felkeltette a figyelmed, és már le is emelted a polcról J.K. Rowling művét, hogy újraolvasd. Ám cseppet sem tudsz figyelni a varázslótanoncok kalandjaira, mert közben tudod, hogy más elvégzendő feladatod is van, ami megoldásra vár még az este folyamán. És varázserő ide, vagy oda, bizonyára Roxfortban sem egy diákkal fordult elő, hogy időben felismerte egy sorsdöntő vizsga fontosságát, ezért heteket töltött tanulással, az izgalom miatt mégsem tudott megszólalni, amikor a nagy megmérettetésre került a sor.

A stresszszint és a feladatok úgy viselkednek, mint az igeidők, amikor idegen nyelvet tanulunk. Szükséges, hogy összeegyeztessük őket egymással egy mondaton, szövegen belül. Nézzük meg most ezt egy kicsit közelebbről! A feladatvégzés akkor igazán hatékony, ha képesek vagyunk abban a zónában maradni, ahol a feladathoz számunkra szükséges stressz-szint optimuma van. Ha túl magas a stressz-szintünk, akkor az adott feladat már nem köti le a figyelmünket. Ha túl alacsony, akkor a szerveztünk nyugalomban van, nem vagyunk kellően rápörögve az adott feladatra.

Az előbbire példa, ha közvetlenül sportolás után próbálunk elmélyedni egy cikk olvasásában, míg az utóbbira az, ha egy meetingen elalszunk.

Tehát három lehetőség van:

 1. Élvezed az aktuális feladat megoldását, szívesen csinálod, izgalmasnak találod és jól is megy, vagyis a feladat úgynevezett ”eustresszt”, magyarán szólva “jó” stresszt okoz számodra.
 2. Feszült és ideges vagy, nem igazán tudsz koncentrálni, a feladattal sem haladsz. Ilyenkor a stressz szinted túl magas a feladathoz, és csökkentened érdemes a hatékonyság érdekében.
 3. Álmos vagy, a figyelmed elterelődik, nem igazán halad a feladat. Ilyenkor a szervezeted nyugalomban van, vagyis túl alacsony a stresszszinted a hatékony munkavégzéshez, és érdemes megemelned.

3 hasznos tipp a hatékonyság növeléséhez:

 • Figyeld meg a stresszszinted természetes változását, és aszerint  tervezz!

Mindannyian a nap más és más szakaszában érezzük magunkat igazán hatékonynak, mert az aktivációs szintünk folyamatosan hullámzik. Lehet, hogy te pacsirta típus vagy (early bird), reggel korán kelsz, és máris tettre késznek érzed magad. Az is lehet, hogy inkább bagoly típus vagy, akinek este forog gyorsabban az agya. Az igazán fontos, nagy kihívást jelentő, így magasabb stressz szintet is igénylő feladatokat akkorra érdemes beiktatnod, amikor várhatóan amúgy is könnyebben oldod meg azokat.

 • Hagyj időt a kemény munkára, de a pihenésre is!

A folyamatos stressz még akkor is felemészti szervezetünk energiatartalékait, ha amúgy élvezzük a munkát, és eredményesek vagyunk. Fontos a pihenés, hogy képesek legyünk másnap is hatékonyan, és élvezettel dolgozni, különben a stressz-szint folyamatos növekedésével hosszútávon az addig örömet szerző, és hatékonyan megoldott feladatok is átkerülnek a “rossz” stressz kategóriába.

 • Foglalkozz a figyelmeztető jelekkel!

Figyelj a szervezeted reakcióira. Nem vagy túl álmos, esetleg túlzottan ideges? Ha igen, akkor tégy ellene, mert nemcsak a hatékonyságod, de az egészséged szempontjából is fontos, hogy a “jó” stressz zónájában tartsd a stressz-szintedet.

Nézzünk meg néhány hasznos, munkahelyen is alkalmazható tippet. Mindegyik csak 5-10 perc!

Mit tegyek ha túl magas a stressz szintem?

 1. Mozogj egy kicsit! Állj fel, sétálj egy kört, nyújtóztasd ki a tagjaidat, mozgasd meg az ízületeidet. A folyamatos munkavégzés közben fokozatosan, és gyakran észrevétlenül feszülnek be a tagjaink, így egy kis mozgás kifejezetten jót tesz. Egyes munkahelyeken bevezettek már olyan szoftvereket is, amelyek megszakítják a munkát, és gyakori rendszerességgel figyelmeztetik a képernyő mögött ülő kollégát, hogy régóta nem mozdult el székéből.
 2. Tarts egy rövid szünetet, amikor nem a munkával foglalkozol! Lehet, hogy sürgős és fontos dolgod van, de ha túl magas a stressz szinted, úgysem tudsz igazán hatékony lenni. Ilyenkor érdemes egy rövid szünetet beiktatni, amikor tudatosan lazítasz, pl. készítesz egy teát. Ez segít csökkenteni a stressz-szintet.
 3. Relaxálj! Ha tanultál relaxálni, akkor érdemes ilyenkor bevetned ezt a módszert. Egy rövid relaxáció megnyugtatja az idegeidet, segít feltöltődni és kreatívabban, kipihentebben láthatsz hozzá a folytatáshoz.

Mit tegyek, ha túl alacsony?

 1. Mozogj egy kicsit! Hogy hogyan lehet alkalmas ez az alacsony és a magas stressz szintre egyaránt? A mozgás felfrissíti a vérkeringést, megmozgatja az izmokat, így a szervezet is felfrissül tőle.
 2. Foglalkozz valami érdekes dologgal! Iktass be egy rövid szünetet, melynek során valami olyasmivel foglalkozol, ami igazán érdekel téged. A stressz szinted ilyenkor kicsit megemelkedik, elmúlik az álmosság és hatékonyabban folytathatod a feladatodat.
 3. Válts egy olyan feladatra, amihez az alacsonyabb stressz szint is elég! Ha már éppen készül lebukni a fejed, pedig nagyon kéne koncentrálnod, tedd időlegesen félre a feladatot és foglalkozz valami olyasmivel, ami kisebb koncentrációt igényel. A szervezeted előbb-utóbb feltöltődik és ismét készen fogsz állni a bonyolultabb feladatok megoldására.

Az online tesztoldalra kizárólag a Szakmai Műhely résztvevői tudnak belépni.

 

Kérjük, jelezze a program szakmai vezetőjének vizsgázási igényét vagy írjon az info@selfmapping.com email címre üzenetet. Elküldjük Önnek a belépési adatokat.